ГЛАВНАЯ Образцы планов Технология Көркем еңбек 9 сынып. Ұзақ мерзімді сабақ жоспар ҰМЖ (күнтізбелік-тақырыптық жоспар)

Көркем еңбек 9 сынып. Ұзақ мерзімді сабақ жоспар ҰМЖ (күнтізбелік-тақырыптық жоспар)

3010
0

Оқу ісінің меңгерушісі:

Көркем еңбек 9 сынып

 ПЕРЕЙТИ ПО ССЫЛКЕ 

9–сынып
Сабақтың тақырыбы Сағаты Мерзімі Білім, іскерлік дағды                                /бағдарлама талаптарына сай алынады/ Негізгі ұғымдар Көрнекі құралдар Қосымша әдебиеттер Үйге тапсырма
 

 І. Тамақ дайындау технологиясы – 8 сағат (2 теория 6 практика)

1 Аспаздық жұмыстар кезіндегі қауіпсіздік техникасы 1  

Кауіпсіздік ережелерін сақтау. Техникалық-технологиялық мәліметтер беру. Ет тағамдары, гигиеналық талаптарды сақтау, дайындау технологиясы туралы түсінік. Тағамның дайындалуына қарай жіктелуі, дайындаудың технологиялық ретін түсіндіру.

Тамақтану мәдениеті, тиімді тамақтану негіздері, ас мәзірін жасау. Ас мәзірінің түрлері, ас мәзірінде тағамның белгілі реттілікпен орналасуы. Аспаздық жұмыс кезіндегі еңбекті қорғау бойынша нұсқау, тазалық сақтау ережелері Дәмді және құнарлы тағамдар, қазақ халқының мәдениеті, дәстүрі туралы кітап. Технологиялық және нұсқаулық карталар, плакаттар, кестелер, буклеттер. §1. 4-бет оқу
2 Дастарқан мәзірі түрлері. Экономикаға кіріспе. 1 §2. 6-бет оқу
3 Дастарқан мәзірін құру 1 §3. 11-бет

№1 зерт.жұм.

4 Шалаөнімдер. Экономика тарихы. 1 §6. 20-бет

5-кесте

5 Етті механикалық және жылулық өңдеу 1 §7. 24-бет

№4.сар.жұм.

6 Ет тағамдарына тұздықтар. Дайындау технологиясы. Қазақстан Республикасының экономикасы. 1 әдістемелік құрал §10. 32-бет

№6. Сар.жұм.

7 Қазақ ұлттық асханасының екінші тағамдары. 1 §11. 41-бет
8 Сарамандық жұмыс:еттен дайындалған салат. Ресурс шектеулігі және  таңдау проблемасы 1 жұмысты аяқтау
ІІ. Тігін бұйымдарын жобалау және дайындау (шалбар) – 8 сағат ( 2 теория 6 практика)
9 Тігін шеберханасындағы жұмыс кезіндегі қауіпсіздік техникасы 1 Техника қауіпсіздік ережесін меңгеру, сән журналдарынан сән үлгілерімен танысу. Сән журналдары нұсқауларын басшылыққа алу. Киімді жобалау және дайындау, қазіргі жеңіл киім түрлері мен сипаттамасы. Тігін машинасы, жиектеуші машина (оверлок), үтік. §12. 44-бет

ереже жаттау

10 Киімді дайындау және жобалау. Сұраныс. Сұраныс икемділігі. 1 §13. 46-бет

оқу

11 Киім түрлері және оған қойылатын талаптар 1  

Пішім талаптарын орындау. Жеке өлшемдер алу, пішім парағын пайдалану тәртіптерін білу. Жекешелендіру ұғымымен таныстырып, түсіндіру. Шалбар сызба бөлшектері, өлшемдер туралы түсінік. Шалбар сызба бөлшектері,өлшемдер туралы білу.

 

 

 

 

Конструкциялау және модельдеу

 

 

Жаздық киім модельдері, шалбар және костюм шалбар. Бұйымды түйіндік өңдеу үлгілері

§14. 50-бет
12 Шалбар түрлері. Өлшем. Өлшем алу. Ұсыныс. 1 §17, 18.

66,69-бет

13 Шалбар сызбасын құрылымдау. Әйелдер шалбарын модельдеу. 1 §19,20.

73,77-бет

14 Матаны пішуге дайындау. Пішімді матаға жаймалау. Ұсыныстың баға бойынша икемділігі 1 §21,22

80,82-бет

 

15 Киім бөлшектерін қатырмамен өңдеу. Бірінші шақтап көруге дайындау 1 §23,24-бет

 

16 Шалбар түймелеуін өңдеу технологиясы. Бұйым етегін өңдеу технологиясы. Сұраныс пен ұсыныстың өзара әрекеттесуі. 1 §27,28

102,107-бет

ІІІ. Материалды көкемдік өңдеу – 8 сағат (2 теория 6 практика)
17 Көркемдік кесте. Кестедегі ою – өрнек, түс 1 Техника қауіпсіздік ережесін меңгеру, бисермен кестелеу талаптарын орындау,меңгеру. Моншақ тізудің тәртібін білу. Бисердің моншақтан, стеклярстен айырмашылығын ажырату.  

Көркемдік шығармашылық түрлері, көркем кестелеу, кестелеуге арналған құралдар, мата мен жіп таңдау.

 

Кестеленген бұйымдар, бисерден жасалған бұйымдар жиынтығы.

§30,31-бет

оқу

18 Кесте тігуге арналған құрал – жабдықтар. Кесте тігу құралдарымен жұмыс істеу кезіндегі қауіпсіздік ережесі. Экономикадағы тұтынушы. 1 §32. 114-бет

ереже жаттау

19 Кестені қолмен тігу технологиясы. Бисермен жұмыс. 1 §33,34.

118-бет

20 Бисермен жұмыс істеуге негізгі және қосымша материал. Бисермен жұмыс істеу техникасы. Өндіріс. 1 §35,36

120,122-бет

21 Бисермен кестелеу 1  

Моншақ тізу түрлерін, тәртібін үйрену. Бисермен әшекейлеп, жұмыс жасай білу,үйрену.

Кестелеуге арналған құралдармен жұмыс істеу кезінде сақталатын қауіпсіздік ережелері.  

Журналдар, кітаптар, буклеттер (қазақ халқының қолөнер бұйымдары).

§37,38-бет
22 Бисермен тоқымашылық. Фирмалар. Бәсеке. 1
23 Қазақтың ұлттық киімін әшекейлеуде бисерді қолдану 1 §39. 133-бет
24 Үйдің, пәтердің сәндік бұйымдары. Фирманың шығындары. 1 §40. 135-бет
ІҮ. Кәсіби қызмет ету саласының технологиясы – 5 сағат ( 2 теория 3 практика)
25 Кәсіби қызығушылық, қабілет, икемділік. Жеңіл және тамақ өнеркәсібіндегі кәсіби қызмет 1  

Ауыл шаруашылығына байланысты мамандық түрлері, оның адам өміріндегі маңызы, жалпы мамандық туралы түсініктер беру. Ауыл шаруашылығы мамандарының жұмысы, олардың атқаратын жұмыс түрлерімен танысу. Болашақ мамандық бойынша әңгімелеу.

Мамандық, квалификация, кәсіби дайындықтың біліктілік деңгейі, мамандықтарды жіктеу, жеңіл және тамақ өнеркәсібіндегі кәсіби қызмет, жеңіл өнеркәсіп саласындағы мамандықтар. Кәсіпке қызығушылық, бейімділік және қабілеттілік  

Экология бойынша анықтамалық, «Мамандықтар бойынша жол көрсеткіш», «Мамандық нұсқаушысы» кітабы, салауатты өмір салты бойынша әдебиеттер, плакаттар, слайдтар, бейнефильмдер.

§41,42.

138,146-бет

26 Сауда саласындағы мамандықтар. Қазақстан Республикасының еңбек нарығы. 1 §43. 149-бет
27 Егіншілік шаруашылығы мен мал шаруашылығындағы мамандықтар 1 §44. 151-бет
28 Өзін – өзі кәсіби тануда тұлғаның жеке қасиеттері. Ақша және қаржы институттары. 1 §45. 154-бет
29 Келешек мамандықтары 1 §46 159-бет
Ү. Жоба жасау қызметі – 5 сағат (1 теория 4 практика)
30 Шығармашылық жобаға арнап бұйым таңдау және шығармашылық жобаны жүзеге асыру. Экономикадағы мемлекеттің ролі       1 Оқушыларға шығармашылық жоба жоспарлау туралы түсінік беру. Оқушылардың білімдерін тереңдету. Бисермен жұмыс жасай білу, үйрену. Мамандық, карьера туралы түсініктер беру.  

Жобаның негізгі компоненттері (қысқаша тұжырымдалған міндеттер мен сұранысты анықтау, алғашқы идея жиынтығы)

 

Бисерден жасалған бұйым үлгілері, журналдар, буклеттер, қазақтың ұлттық киімдері, әшекей бұйымдары туралы кітап.

 

оқу
31 Жоба. Жастарға арналған шалбар. 1 165-бет
32 Жоба. Суретті бисермен кестелеу. Экономикалық тұрақтылық. 1 168-бет
33 Жоба. «Хохлома» алқасы 1 173-бет
34 Жоба. «Керемет» алқасы.

Қ-Р әлемдік шаруашылық жүйесіне кірігуі.

1 174-бет
10–сынып  (технология пәні)
Сабақтың тақырыбы Сағаты Мерзімі Білім, іскерлік дағды                                /бағдарлама талаптарына сай алынады/ Негізгі ұғымдар Көрнекі құралдар Қосымша әдебиеттер Үйге тапсырма
І. Тағам әзірлеу технологиясы – 9 сағат (2 теория 7 практика)
1 Тамақтану мәдениеті, дұрыс тамақтану. 1  

 

Тамақтану мәдениеті, адам ағзасына дұрыс тамақтанудың пайдасы туралы түсінік беру. Талаптар мен ережелерді түсіндіріп,үйрету. Бисквит дайындау ережесі, тәсілін үйрету. Крем әзірлеудің реттілігі мен технологиясын меңгерту. Марципанның дайындалу әдісін үйрету, безендіріуге арналған қалташа туралы түсіндіру. Бисквитті дайындау әдіс,тәсілдерін меңгеру.

 

Тамақтану мәдениеті, дұрыс (тиімді) тамақтану, мектеп жасындағы балаларға арналған азық-түліктің тәуліктік жиынтығы, кондитерлік өнімдер дайындауға арналған ыдыстар мен азық-түлік тізімі, еңбекті қорғау.

 

 

 

 

Әр түрлі тағамдардың суреті бар буклеттер.

Оқу
2 Санитарлық-гигиеналық талаптар және қауіпсіздік ережесі. Сұраныс және ұсыныс 1 әдістемелік құрал Ереже
3 Бисквитті жылы, салқын тәсілмен дайындау 1 Дайындау тәсілі
4 Крем әзірлеу, азық-түлік мөлшері, әзірлеу реттілігі және технологиясы. Нарықтық тепе-тендік 1 Дайындау тәсілі
5 Қайнатпалы крем, қаймақ кремі жұмыртқаның ақ уызынан жасалған крем, глазур. 1 Оқу
6 Марципан дайындаудың суық және ыстық тәсілі. Кондитер өнімдерін безендіруге арналған кондитер қалтасы. Өндіріс. 1 Дайындау тәсілі
7 Бисквит тортын дайындау. 1 Торт дайындау тәсілі
8 Тортты безендіру,әшекейлеу. 1
9 Дастархан жабдықтау. 1 Қайталау.
ІІ. Иық бұйымдарын жобалау, конструкциялау, модельдеу және дайындау – 16 сағат (3 теория 13 практика)
10 Иық бұйымдарын консктрукциялау, модельдеу және дайындау. Фирмалар 1  

 

Конструкциялау туралы түсінік беру және модельдеу, дайындау. Тігін бұйымдарын эскиз, сызбасын жасап үйрену. Костюмді композициялау үйрету, пропортция туралы түсінік беру. Оқушыларға өлшем алу реттілігі меңгерту. Тігін бұйымдарын (халат) модельдеу. Қондырма жеңді модельдеуді меңгерту. Жаға  мен түймелеуді үйрену. Жағасы сызбасының құрылымын жасап үйрену. Іскерлік костюмдермен танысу, бұйымды нұсқау карта бойынша дайындау.

 

 

 

 

 

 

Иық бұйымдарын конструкциялау, модельдеу және дайындау (көйлек, әйел жейдесі (блузка), халат, көкірекше (жилет, жекет) – таңдау бойынша.

 

 

 

 

Тігін машинасы, жиектеуші машина (оверлок), үтік.

Оқу
11 Тігін бұйымдарының эскизін, сызбасын, дайындау реттілігін, дайындау тәсілдерін үйрену 1
12 Эскиз, костюм композициясы, силуэт, түсі, пропортция туралы түсінік.Бәсеке  1 Оқу
13 Өлшем алу және иықты бұйым сызба негізінің құрылымы. 1 Оқу
14 Тұтас пішім негізіндегі тігін бұйымдарын (халат) модельдеу. Бағалы қағаз нарығы 1 жұмысты аяқтау
15 Қондырма жеңді модельдеу. 1 Оқу.
16 Жағалар және түймелеу. Жаға сызбасының құрылымы. Бағалы қағаз нарығы. 1 Оқу
17 Іскерлік костюмдермен танысу, жекет және белдемшені нұсқау карта бойынша дайындау. 1 Тігу жұмыстар
18 Иықты бұйымды дайындау технологиясы. Биржа 1 Оқу
19 Иық бұйымының сызбасын құрастыру. 1 Оқу
20 Иық бұйымдарын тігу жұмыстары

(алдыңғы,артқы бой). Қаржы бизнес

1 Оқу
21 Иық бұйымдары тігу жұмыстарының соңғы жұмыстары 1 Оқу
22 Бұйым бөлшектерін қатырмалау (өңірасты,жаға,қаттама)Ақша және қаржылық бизнес 1 Иықты бұйымды дайындау технологиясын меңгерту,үйрету. Сызба құрастырудың әдістерін үйрету. Тігу жұмыстарын орындауда мұқият болуға үйрету. Тігін бұйымдарының: эскизін, сызбасын, дайындау реттілігін, дайындау тәсілдерін үйрену.  

Суреттер, үлгілер

Тігу жұмыстар
23 Киімді көркемдеп әрлеу. 1 Тігу жұмыстар
24 Иық бұйымдары тігу жұмыстарының соңғы жұмыстары. Тұтынушы құқығын қорғау туралы заң 1  

Слайдтар

Қайталау.
25 Жұмысты аяқтау. Қорытынды. 1 Қайталау.
ІІІ. Жоба – 9 сағат (1теория 8 практика)
26 Жобаны таңдау және негіздеу 1 Шығармашылық жобаның мақсатымен міндетін оқушыларға  түсіндіру. Таңдаған тақырып бойынша бұйымды жарнамалау. Шығармашылық жоба бойынша жұмыстар жүргізу. 1) бұйымды таңдау бойынша жобалау және дайындау;

2) жобалық жұмыстар (дизайн-папкасы);

3) берілген модельді дайындаудың техникалық паспорты, жобаны қорғау.

 

Оқу
27 Жобаның мақсаты мен міндеттері. Сақтандыру 1 Суреттер Оқу
28 Жоба тақырыптары,бұйымды жарнамалау (жакет) 1 Слайдтар
29 Шығармашылық жоба нысандары. Бизнес-тарих 1 Үлгілер
30 Жобалық жұмыстар. 1
31 Жобалық жұмыстар 1
32 Шығармашылық жобаны аяқтау 1
33 Жобаны қорғау 1 Қайталау
34 Қорытынды 1 Қайталау.
                                                                                                      11–сынып (технология пәні)
Сабақтың тақырыбы Сағаты Мерзімі Білім, іскерлік дағды                              /бағдарлама талаптарына сай алынады/ Негізгі ұғымдар Көрнекі құралдар Қосымша әдебиеттер Үйге тапсырма
І. Қазақ халқының ұлттық костюмін конструкциялау, модельдеу және дайындау – 32 сағат (4 теория 28 практика)
1 Дизайн туралы түсінік. Қазіргі кездегі киім дизайны. 1 Дизайн туралы түсінік беру. Қазіргі үлгідегі киім дизайны  

 

Оқу.
2 Дизайнер шығармашылығы ҚР-ғы кәсіпкерлік 1 Дизайнер шығармашылығы түсіндіру. Әр түрлі киім үлгілері «Технология»

журналы

Оқу
3 Ұлттық костюм және қазіргі киім 1 Ұлттық костюмді қазіргі киім үлгісімен салыстыра отырып түсіндіру Ұлттық костюмді қазіргі заманауи етіп тігп, үйрену Оқу.
4 Көрем ансамбль ретіндегі қазақстың ұлттық костюмі КР-ғы бизнесті ұйымдастыру 1 Қазақтың ұлттық костюмін өнерде пайдалану Оқу.
5 Ұлттық мотив бойынша қазіргі стильді киім үлгісін жасау. 1 Ұлттық мотив бойынша заман талабына сай киім жасау. суреттер, үлгілер Сән үлгілерін дайындау.
6 Ұлттық колориттегі қазіргі заманауи көйлек.

Бизнес тарих

1 Түстер үйлесімін меңгерту Сән үлгілерін дайындау
7 Костюмдегі стильдік шешім,киімді көркем безендіру принциптері 1 Бұйымды көркем безендіруді үйрету Ұлттық костюмді әшекейлеу. Оқу.
8 Түрлі қолданыстағы киімдерді көркем безендіру ерекшеліктері. Менеджмент негіздері 1 Әр түрлі киімді көркем безендіруді үйрету. слайдтар Сән үлгілерін дайындау
9 Сәндік әрлеу түрлері (ызба,таспа,бау.) 1 Сәндік әрлеу түрлерін көрсете отырып меңгеру. Әрлеу жұмыстары
10 Сәндік әрлеу түрлері (бисер,страза,кесте, кристал). Бастапқы капитал 1 Сәндік әрлеу түрлерін көрсете отырып меңгеру. Әрлеу жұмыстары
11 Ұлттық костюмднің сәнін келтіретін қосымша зергелік бұйымдар мен аксессуарлар 1 Ұлттыық зергерлік бұйымдар туралы түсінік беру. Зергелік бұйымдарды таңдау  сән журналдары Әрлеу жұмыстар.
12 Эскиз, сызба (иық бұйымының базистік сызбасы,модельдеу жолымен) Бизнес жоспар 1 Эскиз, сызба жасауды, модельдеуді үйрету. суреттер, үлгілер Эскиз дайындау
13 Әшекей, өңдеу түрі, материалды іріктеу, дайындау технологиясы 1 Бұйымға материалды іріктеуді,дайындауды үйрету Оқу
14 Камзол және бас киім тігу кезінде бөлшектерді қатырмалауға арналған аралық төсем материалдарын таңдау. 1 Бұйымды тігу кезіндегі қатырма материалды таңдай білуге үйрету. Оқу
15 Бұйымды пішу.

Бизнестегі инвестициялар

1 Бұйымды пішу кезіндегі әдістерді пайдалану Оқу
16 Дайындау реттілігі және ою-өрнек түрлері 1 Ою-өрнек түрлерін таңдау слайдтар Ою түрлері
17 Нұсқау карта бойынша костюмді жобалау және дайындау. Қаржылық тәуекелділік 1 Нұсқау карта бойынша бұйымды жобалау Нұсқау картаны қолдана білу. Нұсқау карта
18 Түйіндік өңдеу , пішім, сызба, эскиз жасау 1 Эскиз, сызба жасауды,үйрету. Эскиз дайындау.
19 Иық және бүйір тігістерін, бүкпені өңдеу.

Қаржылық есептер

1 Иық және бүйір тігістерін өңдеу. Бүкпе тігісін өңдеу Өңдеу жұмыстар
20 Белдемше етегін желбіруіш, желбірмен өңдеу (моделіне қарай) 1 Белдемше етегін желбірмен желбіреуішпен өңдеу Өңдеу жұмыстар
21 Мойын ойындысын өңдеу (жаға, жиек немесе әдіппен) Салықтар 1 Мойын ойындысын өңдеу тәсілдерін үйрету. Тігу жұмыстар
22 Жеңді қондыру көктеу және қондырып тігу. 1 Жеңді қондыру үйрету, көктеу, қондырып тігу. Тігу жұмыстар
23 Белдемшені нымшамен біріктіру. 1 Белдемшені нымшамен біріктіру әдістері Тігу жұмыстар
24 Бұйымды тігу.

Қаржыны басқару

1 Бұйымды тігу жұмыстарын ретімен орындау Тігу жұмыстар
25 Камзол тігу жұмыстары 1 Бұйымды тігу жұмыстарын орындау,үйрену. Камзол жұмыстарын бастау
26 Киімді әшекейлеу.

Бизнес идеялар

1 Киімді әшекейлеу жұмыстарын ұйымдастыру.
27 Тақияны пішу.

Бизнесті сақтандыру

1 Пішу жұмыстарын реттілікпен ұйымдастыру.
28 Тақия тігу. 1 Бұйымды тігу жұмыстарын ретімен орындау. Тігу жұмыстар
29 Тақияны әшекейлеу. Қаржылық менеджмент 1 Бұйымды әшекейлеу жұмыстарын үйрету. Әр түрлі моншақтармен тақияны әшекейлеу Әрлеу жұмыстар
30 Бұйымның соңғы әшекейлеу жұмыстары 1 Бұйымды әшкейлеу жұмыстарын үйрету Сыныпта жұмыстарды аяқтау.
31 Дайын бұйымды қорғау 1 Дайын бұйымды қорғау жұмыстарын үйрету. Қайталау.
32 Қорытынды 1
ІІ. Жобаны қорғау – 2 сағат (2 практика)
33 Ұлттық костюмді жобалау және дайындау 1 Жоба дайындауды үйрету, меңгерту Жоба дайындау Қайталау.
34 Жобаны қорғау 1 Дайын жобаны қорғау Қайталау.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Пожалуйста, введите свой комментарий!
Пожалуйста, введите ваше имя здесь